Varmepumper sviner mindre
Lige nu er der en skrotningsordning på brændeovne, som giver dig kr. 2.215 skattefrit hvis du skrotter din brændeovn. Den bedste erstatning til dette ville være en varmepumpe, som du ovenikøbet kan få håndværkerfradrag på hvis du modtager skrotningsgodtgørelsen. Fordelene ved at skifte over til en varmepumpe er talrige, og der er flere udgaver du kan vælge imellem: luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe og brugsvandsvarmepumpe.
Varmepumper
Varmepumper bruger el til at lave brugbar varme. Den hører ind under grøn varme, da CO2 udslippet er så minimal at der ingen skade er på miljøet. Hvis du driver den på vindmøllestrøm, har du ingen forurening overhovedet. Der er ingen partikelforurening, heller ikke indenfor da de fleste varmepumper har et lille partikelfilter installeret. Det vil sige at luften i dit hjem er ren og skaber ingen gener.
Til forskel står brændeovne for omkring 70% af partikelforureningen i Danmark. I en undersøgelse fra Aarhus Universitet er det blevet konkluderet at brændeovne og lignende fyringsanlæg forvolder mange luftvejslidelser og er skyld i ca. 550 dødsfald om året herhjemme.
Konstant varme
Det er bedst for et hus hvis der opretholdes en konstant varme. Især i sommerhuse så der ikke opstår svamp eller lignende skader. Dette kan varmepumper sørge for, da de giver en god konstant varmekilde til huset med luftcirkulation, så varmen spredes ud i luften. Og så kan man godt kan lade dem stå tændte når man ikke er hjemme. De er nemme at installere med en minimal vedligeholdelse. Det eneste du skal gøre, er at trykke på en knap og så kører den helt automatisk.
Brændeovne kræver en del mere. De skal tændes op, skaffe brænde og rense dem regelmæssigt. Når du fyrer i en brændeovn, vil du observere, at du altid har meget støv i dit hus: aske der falder ind og ud, der lugter indenfor, du bærer brænde ind og det drysser på gulvet. Så du skal også gøre rent i selve lokalet brændeovnen er i, da de sviner en del.
Brændeovne kan ikke varme et hus op, da de kun giver varme tæt på. Man kan af indlysende årsager ikke efterlade dem tændt. Brændeovne har en virkningsgrad på 60-70%. Det vil sige at du kun får 60-70% af den energi, du køber via brænde, ud i rummet som varme. De sidste 30-40% holder din skorsten tør og varm, så det smider du ud til fuglene.
Besparelse
Hvis vi kigger økonomisk på det så koster det ca. 400KR for at købe en m3 brænde. I sådan en m3 brænde har du 1600kWh. Det vil sige 1kWh koster ca. 0,86KR for en brændeovn, så for at varme 80m2 skal du bruge 6000kWh.
Hvis du derimod tager en varmepumpe, så køber du strøm til 2,30KR pr. kWh, og har en virkningsgrad på 4. Det vil sige en COP på 4.
Dette betyder at hvis du køber 1kWh for 2,30KR til varmepumpe, så vil den levere dig 4kWh varme. Den ganger den indgående energi med 4, og leverer den ind i din bolig. Så det vil sige hvis du har en pris på 2,30 for en kWh strøm, så koster en kWh varme 0,57 ører.
Hvis vi som eksempel har et køkken-alrum i et hus fra 1970’erne på 80m2, som skal bruge 6000kWh om året indeni:
- Hvis dette hus har en brændeovn, skal du købe brænde for i alt 5160KR.
- Hvis der i stedet er en varmepumpe, skal du købe el for 3420KR.
Det er en besparelse på lige knap 2000KR.
Hvis du kan undvære det romantiske ved en brændeovn, vil du spare mange penge ved at skifte den ud med en varmepumpe. Som I kan se er der kun fordele ved varmepumper, så hvorfor ikke tage skiftet i dag og skrotte din brændeovn?